Waarom voeding
Voeding is een zeer belangrijke factor voor de gezondheid. Niet alleen preventief, om er voor te zorgen dat je paard geen klachten ontwikkeld. Maar ook reactief, wanneer je paard toch gezondheidsklachten heeft. Er vinden biljoenen omzettingen per minuut plaats in het lichaam. Deze zijn onder anderen afhankelijk van de voeding die binnen komt. Daarom is het verstandig om altijd zo dienend mogelijk te voeren. Dus om voeding aan te bieden waar het lijf ook echt iets aan heeft.
Het is voor alle paarden goed om af en toe kritische te kijken naar wat je voert. Zeker als je paard
- Wat ouder is
- Moeilijk op gewicht blijft
- Geblesseerd is
- Zieke is of klachten heeft
Kijk ook eens naar de inhoud van het voer en probeer te achterhalen hoeveel nuttige en hoeveel vulstoffen in het voer verwerkt zitten. Gelukkig komt er steeds meer voer op de markt die aansluit bij de natuurlijke behoeftes van onze paarden en die er ook voor zorgen dat de voerbelasting op het lichaam zo min mogelijk is. Er zitten namelijk in veel paardenvoeders stoffen die onze paarden helemaal niet nodig hebben, de zogenaamde vulstoffen ( zoals melasse ),maar wel voor afvalstoffen in het lichaam kunnen zorgen en dus het verteringsstelsel onnodig belasten.
Herkennen verstoorde darmflora
Klachten die kunnen ontstaan doordat de darmflora van je paard niet meer optimaal functioneert kunnen zijn
- Vermageren
- Dunnere mest of diarree
- Mestwater
- Gasvorming
- Opgeblazen of pijnlijke buik – denk hierbij ook aan singelnijd
- Steeds stoppen met lopen en de staart optillen alsof het paard moet mesten
Vaak zijn deze klachten ontstaan door een langere geschiedenis aan minder passend ruwvoer (bijvoorbeeld schimmelig hooi of kuil) en/of grote hoeveelheden zetmeel. Al zijn andere oorzaken zeker ook mogelijk. Vaak beginnen bovenstaande klachten klein en sporadisch. Pas als het compenseren voor het lichaam steeds moeilijker word, worden klachten groter en zichtbaarder. Hierbij geld vaak, hoe eerder je er bij bent, hoe beter het herstel.
Veel voorkomende problemen door verkeerde voeding
Vaak zien we dat, door het aanbieden van langdurig verkeerd voedsel er stofwisselingsziektes ontstaan. Vaak spelen hierbij chronische stress, over of onder matig aanbieden van beweging en een niet passende huisvesting ook een grote rol. Dit is echter niet altijd het geval. De ziektes die het meest voorkomen en waarmee je gelukkig met gezonde voeding ook vaak nog een stuk in kan revalideren zijn
- Hoefbevangenheid
- Spierbevangenheid of tying up
- Maagzweer
- Koliek
- Insulineresistentie en EMS
Voeding kan ondersteuning bieden bij de behandeling van
Hippocrates Zei het al “laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding”. Bij stofwisselingsziekte kan je door middel van het aanbieden van de juiste voeding een heel eind komen. Niet altijd is het mogelijk om het geheel op te lossen, maar in het ongunstigste geval kun je je paard er mee ondersteunen zodat de klachten een stuk dragelijker worden. In het gunstigste geval kun je het zelfs verhelpen.
Wanneer kun je voeding beter niet inzetten
Het kritisch bekijken en aanpassen van de voeding voor je paard is voor ieder paard goed, maar als je met voeding aan de slag wilt om je paard te ondersteunen, zoek dan hulp bij een goede voedingsdeskundige. Ga niet zelf aan de gang, want het is niet altijd “baad het niet, dan schaad het niet”. Detoxen kan bijvoorbeeld ook klachten verergeren.
Resultaat gebruik juiste voeding
Een gezond en vitaal paard zit lekker in zijn vel. Dat zie je aan de hoeveelheid beweging die het paard uit zichzelf vertoont. Maar ook aan de oplettendheid, werk willigheid en aanwezigheid merk je vaak de vitaliteit.
Met goede voeding draag je daar positief aan bij.
Je paard zal meer arbeid/prestatie kunnen leveren, beter herstellen na beweging, beter herstellen van eventuele blessures, vlijtiger en socialer zijn. Er is meer energie voor minder urgente processen.
Maar het aller belangrijkste is, je paard zal blijer zijn. En als je paard happy is, dan ben jij het ook!
Werkwijze van Jantine
Mijn motto is, als je paard niet ziek word hoef je hem ook niet beter te maken. Daarom ligt de focus altijd op de natuurlijke basisbehoefte van het paard. Als je voert volgens deze behoefte en alleen dienende en kwalitatieve voedingstoffen voert, dan geef je het lijf de beste tools om zo goed mogelijk in zijn vel te zitten.
Dat betekend veel diversiteit in de voeding, geen bewerkte voeding, geen vulstoffen of restafval. Maar echte producten die vergelijkbaar zijn met hoe een paard in de natuur ook zou eten. Voor paarden met speciale behoefte (bijvoorbeeld paarden die veel arbeid leveren) kijk ik of er nog een toevoeging nodig is. Dat is heel paard specifiek en is altijd maatwerk.
Als je paard al ziek is, dan kijk ik naar het totaalbeeld en probeer ik altijd de kern te pakken te krijgen. Wat is de kernoorzaak en zijn de kernklacht? Vervolgens kijk ik of de oorzaak met voeding te herstellen of te ondersteunen is. Dat is niet altijd het geval, maar 9 van de 10 keer kan je behoorlijk impact maken door het gebruik van juiste voeding. Ook dit is altijd maatwerk.
Tips
Een van de belangrijkste tips is, leer echt goed te kijken naar je paard. Alles wat hij doet is taal. Ook sommig gedrag wat bestempeld wordt als stout kan een uiting zijn dat er iets mis is. Hoe beter jij je paard kent, hoe beter je in staat bent verschillen te zien en kleine ongemakken waar te nemen. Hoe sneller je adequaat kan inspringen op dit soort uitingen, des te gezonder en blijer blijft je paard.
Schroom ook niet om raad te vragen aan deskundige. Ook als je twijfelt of het wel iets is.
De gezondheid wordt naast voeding ook sterk beïnvloed door beweging, huisvesting en stress. Kijk hier kritisch naar. Als je met goede voeding te weinig verandering ziet, dan is er waarschijnlijk op deze andere gebieden iets aan de hand.
En als laatste, de ruwvoeding moet echt op orde zijn. Ruwvoer is het overgrote gedeelte van het dieet. Als er dagelijks slecht ruwvoer wordt gegeten, dan kan je voeren wat je wilt, het is dweilen met de kraan open. Goed, onverpakt hooi en weidegang is essentieel.
Extra informatie
De natuurlijk behoefte van een paard is ontstaan in miljoenen jaren evolutie. Door zich aan te passen aan het leefgebied en de predatoren is er een paard ontstaan dat goed in staat is te leven van moeilijk verteerbare vezels. Dat betekend dat de basis van de voeding ruwvoer (hooi en gras) moet zijn. Ongeveer 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht heeft een paard aan hooi per dag nodig om het lichaam goed te laten functioneren.
Daarnaast is diversiteit in de voeding heel belangrijk. In het wild eten paarden gerust 80 tot 100 soorten planten per dag. Daar komen ze in de gedomesticeerde omgeving bij lange na niet aan. Daarom is het goed om regelmatig snackwandelingen te maken waarin je je paard zelf laat zoeken in de berm of geplukte planten aan te bieden. Ook kan je takken, schorsen en bladeren in de paddock geven.
Let hierbij altijd goed op of de planten niet giftig zijn en wel geschikt zijn voor paarden en niet giftig. Met behulp van de app plantnet kun je makkelijk opzoeken wat voor plant je hebt geplukt waarna je voor alle zekerheid internet kunt raadplegen of deze plant wel geschikt is om aan te bieden aan jou paard.
Als basisvoeding kan je een balancer (voor de vitamine en mineralen) voeren en dat aanvullen met een kruidenmix waar diverse soorten planten in zitten. Dit samen met voldoende hooi wat bestaat uit een diversiteit aan grassen en een liksteen met zout, is de absolute basis van een gezond dieet.
Dit artikel is gemaakt in samen werking met Jantine van Pure horse.
Mijn ervaring met Pure Horse
Op Facebook kwam ik langs een advertentie van Pure Horse. Er werd een webinar gegeven over weidebeheer en omdat we druk opzoek zijn naar een boerderij, leek mij dat erg nuttig en interessant. Tijdens de webinar weer veel geleerd. Daarnaast ook kennis gemaakt met Pure Horse en dat beviel me wel. Dus toen er aan het einde voorbij kwam dat je aan de hand van een uitgebreide vragenlijst jou voerbeleid kan laten door lichten waarna je een gratis advies ontvangt dacht ik ; baad het niet dan schaad het niet.
Dus al snel stuurde ik een mailtje en kreeg ik de vragenlijst opgestuurd. Tip, vul de lijst in en laat het even 1 of 2 dagen bezinken. Bij mij kwamen er na een paar uur al dingen in mijn hoofd opborrelen dat ik dacht, hmmmm misschien was dat ook wel handig om te vermelden.
Na een aantal dagen kreeg ik een mailtje terug en eerlijk is eerlijk, ik stond niet helemaal te springen om deze te openen. Je stelt jezelf toch redelijk kwetsbaar op, tenminste zo voelde het voor mij. Het voer wat Flame krijgt heb ik met liefde voor hem uitgezocht, evenals de wijze waarop hij gehuisvest is en de arbeid die ik hem geef. Toch een beetje bang om beoordeeld en veroordeeld te worden, maar bij het openen van de mail was ik meteen positief verrast.
De zorgen waren nergens voor nodig geweest, nergens in de mail die ik kreeg was enige vorm van afkeur te ontdekken. Integendeel juist, er stonden mooie complimenten in over de dingen die ik zeker mag blijven doen. Daarnaast een uitgebreide en goed onderbouwde diagnose en een voedingsplan.
Ook was ik blij verrast dat het daadwerkelijk echt gratis is. Het voeradvies bestond uit een detailleerde lijst, waarin uitgelegd staat wat ik wanneer het beste kan geven om zijn darmen weer in balans te brengen. Niet een half advies en voor 100,- euro kun je de rest krijgen of dit moet je betalen en dan stuur ik alles op.
Het enige nadeel van het voeradvies vind ik dat er niet altijd bij staat hoeveel gram er per dag gevoerd moet worden, maar dan staat er bijvoorbeeld bij : 2 schepjes. Hier door kon ik niet van alles uitrekenen hoeveel ik nodig zou hebben en heb ik een tweede bestelling moeten plaatsen. Ook is niet altijd alles op voorraad waardoor ik een week op de bestelling moest wachten en er een kleine onderbreking was tussen week 3 en week 4.
Het voedingsplan is een leidraad en daarom heb ik nog regelmatig contact met de mensen achter Pure Horse. Mocht het nodig zijn kan er worden bijgestuurd. Dit is ook meteen de reden waarom ik niet meteen alles voor de volledige 4 maanden heb aangeschaft. Maar ook de kosten. Het is natuurlijk voor ieder paard verschillend, maar voor Flame is het niet goedkoop.
Wel ben ik van mening dat voorkomen is beter dan genezen en als je paard ouder word en door langdurig stress op het verteringsstelsel door wat voor reden dan ook een stofwisselingsziekte ontwikkeld, kost het je nog veel meer.
Flame mankeerde in mijn ogen niets, ik was gewoon erg nieuwsgierig naar wat er uit een voeranalyse zou komen en wat het advies zou zijn. We zijn nu in week 6, een klap geld lichter, maar ik ben heel erg blij dat ik dit voor mijn paard kan doen. We merken echt verschil, de kwaliteit van de mest is veel constanter, hij beweegt in de draf veel ruimer en er is een zooitje troep uit zijn lichaam gekomen waarvan ik geen weet had dat hij dat bij zich droeg.
Voor nu zeg ik dus DOEN !