Trainingsdag gedrag

Bij een gedragstraining gaat het om het aanleren van gewenst gedrag of het afleren van ongewenst gedrag

Als we kijken naar het aanleren van gewenst gedrag dan werken we vaak met jonge paarden. Halster omdoen, mee lopen, overal aanraken, voetje geven, afspuiten. Het zijn allemaal dingen die we onze paarden op jonge leeftijd kunnen leren om ze een goede start in deze wereld te geven.

Onder ongewenst gedrag kun je alles neerzetten wat je liever niet ziet bij jouw paard, zoals schrappen met het voorbeen als je de hoef wilt uitkrabben of misschien juist het been helemaal niet willen geven. Paarden die moeilijk te benaderen zijn in stal of op de paddock. Of zo richting het weideseizoen staan sommige paarden nog wel eens eerder bij de ingang van de wei dan de persoon die met het paard loopt. En ga zo maar door.

De training

Het begint met jouw hulpvraag, een gesprekje en een datum prikken. Als ik bij jou op stal kom is het handig als alles zoveel mogelijk klaar staat. Dat scheelt namelijk veel tijd. Tijd die we natuurlijk veel beter kunnen gebruiken om te trainen in plaats van spullen pakken, paard achter uit de wei halen en wachten op een plekje waar we kunnen werken.

Wat hebben we nodig ?

  • Goed passend halster (ik werk niet met een touwhalster)
  • Longeerkraal of ruime paddock waar in gewerkt mag worden
  • Beenbeschermers mogen mits deze goed passen en niet afzakken

Aan het werk

Als ik met een paard aan het werk ga begin ik altijd met een stukje grondwerk. Hier maak ik duidelijke afspraken met het paard over respect voor elkaars persoonlijke ruimte, richting en tempo. Dit vormt de basis van onze samenwerking.

In de beginfase ga ik met het paard aan de slag. Dat ziet er natuurlijk per paard en per probleem anders uit. Tijdens de training leg ik zoveel mogelijk uit over wat ik doe, waarom ik dat doe en wat ik zie gebeuren bij het paard. Zo neem ik de eigenaar helemaal mee in het proces.

Herhalen, herhalen, herhalen

Rust en structuur zijn heel erg belangrijk tijdens het aanleren van nieuw gedrag. Daarom gaat de eigenaar zelf ook met het paard aan het werk. Het is dus niet zo dat ik het oplos en dan zeg: “Kijk hier is uw paard, veel succes!”. Nee, zo werkt het helaas niet. Het is belangrijk dat het paard in de periode er na op dezelfde manier uit de stal wordt gehaald, het voetje wordt gevraagd of naar de wei wordt gebracht. Dit zorgt er voor dat het nieuwe aangeleerde gedrag goed wordt bevestigd.

Gedragsprobleem onder het zadel

De meeste gedragsproblemen zijn te herleiden naar twee verschillende oorzaken. Acute pijn of een pijn herinnering. Bij acute pijn is trainen zinloos en niet eerlijk naar het paard toe. Als ik te maken krijg met een probleem wat gerelateerd is aan het beweging geven van het paard zal ik extra informatie vragen over een aantal zaken.

  • Wanneer is het paard voor het laatst naar de tandarts geweest?
  • Wanneer is het zadel voor het laatst nagekeken?
  • Is er een dierenarts of therapeut bij het paard geweest om het paard lichamelijk na te kijken?

Dit zijn drie belangrijke zaken die mij helpen om een goed beeld te krijgen van de situatie. Trainen met een paard wat pijn heeft, is niet alleen niet eerlijk tegen over het paard, maar het probleem kan ook niet worden opgelost omdat de pijnprikkel nog aanwezig is. De training zal vrij weinig vooruitgang laten zien, stagneren en het probleem kan zelfs erger worden.

Geeft de dierenarts groen licht dan kom ik graag langs om uw paard te trainen.

Kosten gedragstraining

  • 50,- per uur
  • 130,- per dagdeel ( 3 uur )
  • Eerste 15 km gratis daarna 0,30 per km