Wat is de Masterson Methode?
De Masterson Methode is een aanrakingstechniek ontwikkeld door Jim Masterson. De methode onderscheidt zich van andere methodes doordat de paarden actief mee werken in het proces naar loslaten en ontspanning.
Wat doet de Masterson methode?
Het paard wordt door lichte aanrakingen begeleid om zo het zelf herstellend vermogen van het lichaam te activeren. Dit gebeurt in het parasympatische stelsel en de fascie (zie kopje extra informatie voor meer uitleg). Beide systemen worden geactiveerd en in deze staat van ontspanning kan het lichaam opgebouwde spanning loslaten en herstellen.
Wanneer kun je de Masterson Methode inzetten?
De Masterson Methode is geschikt voor ieder paard ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie. Omdat de methode werkt met zeer weinig druk en er goed gekeken wordt naar wat het paard aan geeft is deze methode uitermate geschikt voor paarden die gevoelig zijn op hun lichaam of mentaal behandelingen moeilijk vinden.
Waarbij kan de Masterson Methode ondersteuning bieden?
Bij een bestaande blessure of ziektebeeld kan de methode altijd als ondersteunende factor aangeboden worden.
Wanneer is de Masterson Methode niet geschikt?
Niet van toepassing bij deze vorm van behandelen.
Effecten op het paard door gebruik van de Masterson Methode:
- Het opheffen van blokkades
- Verbeterde doorstroming van energie
- Verbeterde bloedsomloop
- Dit brengt automatisch een versterking van het immuunsysteem zich mee
- Verwerken en loslaten van vastgezetten en opgebouwde spanning
- Vrijer/ruimer in beweging
- Verbeterde inzet van het paard tijdens training
Werkwijze van Ellis
Ellis voelt eerst het gehele paard af waarbij ze erop let of het paard een (pijn)reactie geeft op de aanraking. Als er een pijnreactie zichtbaar is, wordt Ellis direct nog zachter in haar aanraking. Zo leert het paard dat er naar zijn signalen wordt geluisterd. Ook is het gelijk een eerste kennismaking tussen haar en het paard. Het paard kan wennen aan haar aanraking en zij kan zien hoe het paard reageert op de aanraking.
Na deze eerste kennismaking begint ze linksboven en werkt ze stap voor stap het gehele lichaam af. Eerst de voorkant en daarna de achterkant. Alles wordt nagelopen en waar het paard reactie geeft, wordt extra aandacht gegeven.
Al snel valt op dat dit niet een behandeling is die je even snel doet, maar waar je de tijd voor moet nemen. Als mijn paard aangeeft een rust moment nodig te hebben om alles te kunnen verwerken dan wordt hem dit ook meteen gegeven.
Voor nu hebben we alleen de Masterson Methode uitgebreid behandeld, maar als je een behandeling boekt bij Ellis paarden massage combineert ze de behandeling met sportmassage en myofasciale release therapie. Daarbij begint ze met de Masterson Methode, deze krachtige methode werkt tot diep in het lichaam. Met de sportmassage kunnen de oppervlakkiger liggende spieren nog extra los gemaakt worden.
Tips
Het advies van Ellis vind ik heel erg mooi. Het is voor mij namelijk een heel herkenbaar advies wat ik regelmatig zelf ook geef.
Kijk naar je paard, dat is het aller belangrijkste. Er bestaan geen onwillige paarden, paarden willen altijd met ons samenwerken. Mocht dat niet zo zijn dan is er altijd een onderliggende oorzaak. Dit kan zijn dat het paard de oefening niet begrijpt of het lichamelijk niet aan kan. De Masterson Methode kan het paard helpen de ruimte en vrijheid in het lichaam te vinden om bijvoorbeeld wel die uitgestrekte draf te kunnen geven.
Met dit prachtige boek leer je een aantal van de technieken die Jim Masterson heeft ontwikkeld. Het is helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar maar ik heb er even in mogen kijken en het is een ontzettend prettig boek met veel plaatjes, simpele tekst en erg duidelijke en overzichtelijk. Met behulp van dit boek kun je echt zelf aan de slag met je paard.
De blaasmeridiaan is een van de vele gratis filmpjes van Jim Masterson. Op de website vind je nog veel meer gratis educatieve filmpjes.
Extra informatie
Bij de Masterson Methode werk je samen met het paard om opgebouwde en vastzittende spanning te traceren en weg te nemen. Het unieke aan deze methode is dat de behandelaar het paard begeleidt en het paard wordt gevraagd om er zelf iets mee te doen. Je kunt de behandeling zien als een gesprek. Het lichaam wordt stukje voor stukje afgetast en waar het paard ‘zegt’ oe hier zit iets, vraag jij aan het paard om dat op te lossen door de aanwezige spanning los te laten.
Het is tijdens de behandeling heel erg belangrijk dat we onder het niveau van verzet blijven. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Dat maakt dat op het moment dat een paard iets als onprettig ervaart, het lichaam zich alvast begint voor te bereiden om, als dat nodig is, te vluchten. Het lichaam is dan in een bepaalde staat van paraatheid wat er voor zorgt dat het paard in de doe modus zit en niet in de rustmodus die we van het paard verlangen.
Het doel is om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Het parasympatische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.
Daarnaast wordt ook de fascie geactiveerd. De fascie is een bijzonder bindweefsel dat een vlies vormt rond spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes. Hier door kun je ook dieper liggende blokkades weg nemen.
Dit artikel is in tot stand gekomen in samenwerking met Ellis paardenmassage
Mijn ervaring met Ellis paardenmassage
Vriendelijk, toegankelijk en gezellig, dat zijn wel de eerste woorden die te binnen schieten als ik terug denk aan Ellis. Niet alleen voor mij maar ik denk voor Flame ook.
Er is tijdens de behandeling geen strenge toon gebruikt of vervelend woord gezegd, terwijl Flame echt niet de hele tijd netjes heeft stilgestaan en soms best wel even ‘afwezig’ was omdat meneer dacht ergens iets te horen.
Het hoort er allemaal bij, legde Ellis aan mij uit. Je moet het zien als een gesprek en iedere knipper, zucht, stap of duw is een manier van hem om met mij te communiceren. Soms is het omdat hij iets moeilijk vindt of omdat hij even pauze nodig heeft om alles te verwerken. Het kan ook zijn dat hij net tegen een grote release aan zit en het voor hem even nodig is om te bewegen. Als ik hem daar dan op zou corrigeren dan zal hij die release niet durven geven.
Ik vond het mooi om te zien dat Flame Ellis steeds meer ging vertrouwen en hij steeds verder zakte in een soort van diepe rust. Het zag er zo vredig en ontspannen uit dat ik er zelf ook een beetje naar verlangde. Even rust, even helemaal weg van deze gekke wereld en gewoon genieten van de onvoorwaardelijke aandacht voor jou met een totaal relaxed lichaam en hoofd. Heerlijke lijkt me dat.
Wat mij in het bijzonder opviel is dat Flame altijd zijn achterbenen heel snel optrekt als ik deze bijvoorbeeld vraag om de hoeven uit te krabben. Hij heeft dan altijd eerste even nodig om het been weer te laten zakken. Voor mij was het altijd een grote vraag, zit daar nog pijn, is het een pijnherinnering of is het een gedragspatroon geworden. Toen Ellis hem aan het behandelen was pakte ze ook zijn achterbeen van de grond en ik was stomverbaasd. Ik heb hem nog nooit zo relaxed zijn achterbeen zien optillen. Voor mij was dat echt ontzettend fijn om te zien.
Flame heeft de rest van de dag lekker zijn eigen ding mogen doen. De dag erna kwam ik in de avond aan op stal en trof ik daar een super vrolijk paard aan. Geen idee of het door de behandeling kwam, maar hij had een hele fijne zachte blik. Tijdens het werken aan de hand reageerde hij super op alles wat er van hem gevraagd werd en hij bood zich zelfs aan om te gaan rijden. Het advies was om 3 dagen onbelast te bewegen dus dat hebben we maar even niet gedaan.
Ik denk dat deze vorm van behandelen zeker een waardevolle aanvulling kan zijn op de zorg van je paard. Met behulp van het boek en de gratis educatieve filmpjes kun je zelf al heel erg veel en daarnaast zou je iemand met de juiste diploma’s 3 of 4 keer per jaar kunnen laten komen voor het ‘grotere’ werk.
Klik hier voor een lijst met Masterson certified practitioners
Bij het samenstellen van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit artikel. Wij stellen ons niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden, onvolkomenheden en/of onvolledigheden in dit artikel.