Wat houdt werken met kruiden in ?
Met kruiden komen we de natuurlijke voerbehoeftes van ons paard tegemoet en streven we naar een gezond en vitaal paard.
Wat doen kruiden ?
Met kruiden kun je allerlei functies in het lichaam van het paard ondersteunen en daarmee de algehele gezondheid van het paard verbeteren.

Wanneer kun je gebruik maken van kruiden ?
Kruiden kun je beter zien als een onderdeel van het dagelijkse voer management van je paard. In de natuur bestaat een groot gedeelte van de voeding van paarden uit kruiden. Daarnaast bezitten kruiden van nature geneeskrachtige stoffen welke ondersteuning kunnen bieden bij allerlei aandoeningen.
Heeft jouw paard bijvoorbeeld last van jeuk, is de mest van wisselende kwaliteit of komt jouw paard maar lastig van zijn wintervacht af kijk dan zeker eens naar wat kruiden voor jou paard kunnen betekenen.
Kruiden kunnen ondersteuning bieden bij de behandeling van
Er zijn zo veel verschillende soorten kruiden dat er altijd wel een kruid is die jouw paard kan ondersteunen in zijn algehele gezondheid. Een geblesseerd paard zal altijd beter en sneller herstellen als de rest van het lichaam op orde is.
Het maag- en darmstelsel speelt daar een belangrijke rol bij. Daar worden alle voedingsstoffen opgenomen uit het voer en gaan naar waar ze nodig zijn. Een verstoorde opname van voedingstoffen kan er ook voor zorgen dat het lichaam niet over voldoende bouwstenen beschikt om snel en volledig te herstellen.
Wanneer kun je beter geen kruiden inzetten ?
Het is zeker niet baat het niet dan schaadt het niet. Je kunt niet zomaar alles geven aan bijvoorbeeld een drachtige merrie of een paard met een stofwisselingsziekte. Ook sportpaarden mogen niet alle kruiden toegediend krijgen daar sommige kruiden onder de dopingwetgeving vallen. Laat je dus altijd goed informeren voordat je met kruiden aan de slag gaat.

Resultaten
Begin je met kruiden als aanvulling op het dagelijks rantsoen van je paard dan zien we eigenlijk altijd dat het paard gewoon lekkerder in zijn vel zit. Het paard voelt zich beter en gaat er ook beter uit zien. Dit zien we natuurlijk ook bij paarden die lichamelijke klachten hebben maar dan van een heel ander niveau.
Werkwijze van Miriam
Miriam van paard en bloem meet de paarden door met een zo geheten biotensor. Daarbij voert zij een relatietest uit tussen een specifiek kruid en het desbetreffende paard. De biotensor geeft aan of het paard baad heeft bij dit kruid of dat het beter is dit kruid achterwege te laten.
Gedurende dit proces komen er steeds meer buisjes kruiden in een apart bakje. Aan de hand van al deze informatie maakt Miriam een uniek kruidenmengsel speciaal samengesteld naar de behoefte van jou paard.
Niet alleen met kruiden kan een relatietest worden uitgevoerd, maar bijvoorbeeld ook het krachtvoer, een balancer of een supplement die je je paard geeft. Altijd interessant om af en toe even te bekijken of alles wat je geeft nodig is en of het aansluit bij de voerbehoefte van je paard.
Het kruidenmengsel bevat meestal 3 tot 6 verschillende soorten kruiden en is voldoende voor een periode van 5 weken. Daarna word er opnieuw gemeten zodat de kruiden perfect aansluiten op de behoefte van jouw paard.

Tips
Voer minder maar geef meer.
Dat klinkt misschien erg tegenstrijdig, maar kijk eens kritisch naar het voer dat je jouw paard geeft. Hoeveel van die kilo brok bestaat uit ingrediënten waar je paard werkelijk iets aan heeft. Veel merken brok gebruiken producten die heel mooi klinken maar waar onze paarden eigenlijk niet zoveel aan hebben. Die ‘vul’ stoffen zijn daarentegen wel belastend voor het verteringsstelsel van je paard.
Tegenwoordig bestaan er steeds meer merken die veel meer tegemoet komen aan de natuurlijke behoefte van je paard. De zakken zijn wel wat duurder, maar je paard kan vaak met veel minder voer dezelfde prestaties leveren.
Naast een goede balancer of krachtvoer is onbeperkt goed hooi natuurlijk een must voor ieder paard.

Mijn ervaring
Help dikke benen.
Sinds Flame een aantal jaar geleden een keer goed ziek is geweest en daarbij een verminderde werking van zijn lever en nieren heeft gehad heeft hij in de winter wat sneller last van dikke achterbenen. Dit jaar was niet anders dus bij het zien van een verdikking rond de kogel heb ik snel Miriam een berichtje gestuurd. Help Flame heeft weer dikke achterbenen.
Een dag later kon ik een zakje kruiden ophalen met voor 10 dagen een kruiden kuurtje. Al heel erg snel was de werking van de kruiden zichtbaar. Geen dikke benen meer en een zichtbaar vrolijker paard.

Bij het samenstellen van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit artikel. Wij stellen ons niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden, onvolkomenheden en/of onvolledigheden in dit artikel.