Headshaking, syndroom of symptoom

Als ik met Flame ging rijden in het voorjaar was ik mijn neus botje niet zeker. Al snel werd er gezegd dat hij een headshaker is en dat hij waarschijnlijk allergisch is voor pollen. Toch wilde ik wel graag op een veilige manier rijden, dus begon de zoektocht naar iets wat het schudden zou stoppen. We begonnen met complete maskers en eindigde bij een neusnetje.

Zodra hij een netje voor had was het overmatig schuren van zijn neus en de heftige schud bewegingen met zijn hoofd, weg. Nooit heb ik erbij stil gestaan dat het schudden wel eens een symptoom zou kunnen zijn van iets heel anders in plaats van pollenallergie of een overgevoelige neus.

Totdat ik een webinar zag waarbij werd uitgelegd dat headshaking en symptoom is in plaats van een aandoening. Daarnaast vertelde ze ook dat het heel erg goed te behandelen is. Toen ik dit zittend van achter mijn computer aan hoorde dacht ik bij mezelf ; Ja ja het zal wel, Flame heeft gewoon pollenallergie.

Ik probeer echt open te staan voor nieuwe ideeën maar ook ik zit soms een beetje vast in mijn eigen overtuigingen. Gelukkig kwam daar verandering in.

Cranio sacraal

De afgelopen paar jaar werd het schudden al minder. Mijn eerste gedachten waren dat het waarschijnlijk zou komen doordat hij minder doet en het lichaam dus minder zwaar belast word.

Tijdens de webinar werd het toepassen van cranio sacraal genoemd als een behandelmethode die een onderdeel van de oplossing van headshaking kan zijn. Het is nu natuurlijk achteraf kijken, maar Flame heeft in de afgelopen paar jaar van Yvonne van Fithorse paardenmassage een aantal behandelingen mogen ontvangen waar bij ook cranio sacraal een onderdeel is.

Zeker weten doen we het niet maar wellicht heeft het er wel aan bij gedragen. Om daar achter te komen ga ik nog een behandeling boeken puur gericht op het verhelpen van headshaken.

Voeding

Voor de nieuwe website schrijf ik informatieve artikelen over verschillende vormen van behandelmethodes voor paarden. Ook natuurlijke voeding kwam hier bij op mijn pad.

In samen werking met Pure Horse maakte ik een artikel over wat voeding voor je paard kan betekenen. Daar bij is Flame ( onder begeleiding van Pure Horse ) een intensief traject in gegaan om zijn darmen meer in balans te brengen en zijn lever en nieren te stabiliseren.

We zijn nu 12 weken onderweg in het 18 weken durende traject en er is al veel gebeurd.

  • De hoeveelheid mestwater is aanzienlijk afgenomen
  • Ruimere beweging van het achterbeen in draf
  • Hij glimt als nooit tevoren
  • en Flame schud veel minder tot bijna niet met met zijn hoofd

Stapje voor stapje steeds minder vaak een netje om gedaan. Eigenlijk ging dat heel erg goed dus gisteren zijn we een uur gaan fietsen zonder netje voor.

Flame was super fanatiek en we crosste door Spaarnwoude heen, oren er op, blik op oneindig, ik op het fietspad, Flame over het gras en dat alles zonder met zijn hoofd te schudden 🙂

Dit bericht is geplaatst in fietsen, fithorse paardenmassage, Flame, headshaking, neusnetje, paarden met de tags , , , , . Bookmark de permalink.