Guasha

Ik ben nieuwsgierig naar alles wat met het welzijn van paarden te maken heeft. Voeding, huisvesting, mentale training, fysieke arbeid, biomechanica, noem maar op. Daarnaast heb ik ook een beetje last van informatie honger. Hoe meer ik leer, hoe meer ik wil weten. Dus toen er een miniworkshop op mijn pad kwam over Guasha therapie in een weekend dat mijn agenda nog leeg was. Wat tegenwoordig vrij zeldzaam is, heb ik mij natuurlijk meteen opgegeven.

Guasha wattes?

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek die bedoeld is om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De techniek word al meer dan 2000 jaar gebruikt in Zuid-Oost Azië en vind steeds meer zijn weg naar de westerse wereld. Bij een Guasha behandeling word er over de huid geschraapt met een voorwerp waarbij er verschillende schraaptechnieken worden gebruikt. Door het herhaaldelijk schrapen over het lichaam worden de afvalstoffen, die overal en nergens in ons lichaam zijn opgeslagen, uit de bovenste laag los gemaakt zodat deze afgevoerd kunnen worden. De onder liggende afvalstoffen komen daarna meer naar de oppervlakte, zodat in een volgende sessie deze weer kunnen worden weggeschraapt enzovoort, enzovoort. Minder afvalstoffen in je lichaam betekent een betere doorstroming van je bloed en je Qi-energie en dat is weer goed je weerstand en kwaliteit van leven.

Voor het schrapen kan van alles worden gebruikt, maar er zijn ook speciale stenen te krijgen. Wij gebruiken een dikke steen gemaakt van het gesteente Jade. Dik omdat wij nog redelijk onkundig zijn en de inwerking dan minder heftig is en Jade omdat het een sterk helende werking heeft op lichaam en geest.

Goodies

Altijd leuk, voor iedereen stond er een goodiebag klaar. In dit tasje zatten drie oliën. De warming-up die je kunt gebruiken voordat je met je paard aan het werk gaat, dan de cooling-down voor na arbeid en de lavendelolie die je heerlijk op de borst en door de manen van je paard kunt halen voor een beetje ontspanning. Daarnaast natuurlijk ook een steen om te gebruiken voor het schrapen en wat formulieren met de broodnodige informatie.

Voordat we met de steen lekker aan het schrapen gaan is er eerste een stukje theorie. De uitleg is allemaal goed te volgen en één van de paarden wordt erbij gehaald om nog duidelijker te laten zien hoe en waar we de steen mogen gebruiken. Super interessant om te horen wat het allemaal voor jou en je paard kan betekenen. Misschien zelf maar eens een behandeling ergens boeken om de helende werking van deze massage techniek te ervaren.

Aan de slag

We begonnen bij ons zelf. Zo ervaar je goed hoe weinig druk je maar hoeft te gebruiken en leer je de steen goed vast te houden. Armen, borst en benen moesten er aan geloven. Daarna met z’n allen in een treintje om elkaars rug te behandelen. Best lekker eigenlijk en op mijn altijd super strakke en gespannen schouder spieren voelde ik meteen een aangename verlichting en misschien wel een soort van ontspanning. Weer een ervaring rijker. Nu was het tijd om de paarden erbij te halen.

Bij mij thuis waaide het goed, maar dit plekje ligt zo lekker beschut dat ik bijna weg smolt in de zon. Ik had namelijk een trui, dikke joggingbroek en een t-shirt met lange mouwen aan gedaan. Helemaal niet bij nagedacht dat het ook wel eens lekker weer zou kunnen worden. Maar gelukkig kwam daar mijn ‘knight in shining armor’ om mij te redden van de bloed verziekende hitte door mij een t-shirt met korte mouwen te brengen. Aaaaaah, wat is het ook een schatje die vent van mij.

Terug naar de paarden. Gelukkig hadden we een briefje gekregen met daarop de volgorde van de lijnen die we moesten volgen. Met de steen in de ene en hand en de aantekeningen in de andere hand liep ik naar mijn grote vriend Mihruso om hem te verwennen met een heerlijke massage. Hij moest er even over nadenken, maar uiteindelijk vond hij het super lekker.

Prachtig om te zien hoe alle paarden van de aandacht en de massage genoten.

Het was een ontzettend geslaagde dag. Altijd leuk om iets meer te weten van een behandeling behalve dan dat je paard het fijn vindt. Wat natuurlijk ook super tof is, is dat ik nu weet waar guasha vandaan komt, wat de gedachtegang erachter is en waar het allemaal goed voor is.

De goed gevulde goodiebag gaat mee naar stal en daar mag Flame af en toe dienen als proefkonijn en genieten van een onderhoudsbeurtje. Het echte werk laten we natuurlijk aan de professional over 😉

Dit bericht is geplaatst in clinics, De Lieve, droom, fithorse paardenmassage, guasha, paardenmassage, Paardentraining met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.