Wat is Guasha ?
Guasha is gebaseerd op de meridiaan leer van de Chinese geneeskunde. Deze eeuwenoude schraaptechniek vind zijn oorsprong in Zuidoost – Azië.
Wat doet Guasha ?
Guasha therapie is erop gericht om blokkades die in het lichaam zijn ontstaan, door ophoping van afvalstoffen en toxines, te verwijderen.
In Guasha vinden we een stukje natuurlijke gedrag van het paard terug, elkaar kriebelen en schrapen met de tanden, waardoor het ook een ontspannende werking heeft op paarden.
Wanneer kun je Guasha therapie inzetten
Guasha is geschikt voor alle paarden, jong en oud met of zonder klachten.
Guasha therapie is goed in te zetten bij de volgende klachten
- Rugproblemen
- Kort / stijf lopen
- Moeite hebben met 1 kant op buigen
- Onregelmatigheden
- Teveel spierspanning
- Paarden die snel verzuren
- Paarden die moeilijk ontspannen
- Angstig / schrikkerig / boos
- Niet lekker in zijn/ haar vel zitten ( onzeker, gespannen, neerslachtig )
- Verlichting van pijn bij artrose
- Mok
Guasha therapie kan ondersteuning bieden bij de behandeling van
Wanneer je paard een blessure heeft kun je naast de behandelingen van de dierenarts het lichaam ondersteunen met Guasha. Guasha therapie kan het genezingsproces bespoedigen door de afvoer van afvalstoffen te stimuleren en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen te activeren.
- Bespoedigd herstel van blessures aan spieren en pezen
- Verminder ontstekingen en zwellingen in gewrichten
Wanneer geen Guasha inzetten ?
- Koorts
- Op pijnlijke of open plekken
- Voorzichtigheid is geboden bij drachtige merries.
Resultaat van Guasha therapie
Door Guasha toe te passen ontstaat er een betere doorbloeding en kan energie beter stromen. Dit heeft een tal van positieve effecten op zowel lichaam als geest.
- Verbetering van de bloedcirculatie
- Verminder de eerste compensatie zodat het oorspronkelijke probleem zichtbaar word
- Helpt bij een gezonde opbouw van de spieren
- Verhelpt spierkrampen die zijn ontstaan door ophopingen aan afvalstoffen
- Toename van bewegingsvrijheid
- Geeft ontspanning en verminderd stress door het vrijkomen van endorfine
- Helpt het paard om zowel fysiek en mentaal in een betere conditie te komen
Werkwijze van Yvonne
Omdat ik niet alleen een Guasha behandeling geef maar een combinatie van behandelingen die nodig zijn is mijn werkwijze gericht op meerdere behandelingen.
Als eerst vraag ik aan de eigenaar hoe het gaat, of er problemen zijn en observeer ondertussen het paard. Ik let hierbij op hoe het paard erbij staat, de glans van de ogen en vacht en op de reactie van het paard. Hierbij voel ik al snel aan of het paard vrolijk is of misschien iets minder goed in zijn vel zit. Na een kennismakingsgesprek voel ik het gehele paard af op warme en koude plekken, zwellingen, wondjes en schuurplekken. Hierbij hou ik de reactie van het paard goed in de gaten.
Aan de hand van al deze informatie zoek ik een paar essentiële oliën uit. Het paard mag vervolgens aan de olie ruiken en kiezen welke ik tijdens deze sessie zal gebruiken. Niet alleen mag het paard de olie kiezen, maar ook de schraper waarmee ik werk laat ik eerst aan het paard zien. Mocht het paard de steen afwijzen dan zal ik een andere steen aanbieden.
Groene jade, witte jade, bianstone, rozenkwarts, tinanium, rode agaat, obisidiaan is een greep uit mijn assortiment stenen. Elke steen heeft zo zijn eigen werking
Ik open de behandeling door de blaasmeridiaan af te strijken.
Daarna start ik met Guasha linksboven bij de hals. Mocht het paard hier moeite mee hebben doordat het paard erg gespannen is of omdat deze methode van behandelen nog vreemd is voor het paard, start ik bij de schoft. Dit wordt altijd als prettig ervaren omdat paarden bij elkaar ook op de schoft schrapen en zo kan het paard even wennen aan mij en de behandeling.
Met Guasha behandel ik de spieren eerst versterkend om de doorstroming van bloed en energie op gang te brengen. Bij het opmerken van een te hoge spiertonis ga ik behandelend te werk. Als ik behandeld te werk ga zorgt de druk van het schrapen op de huid voor een soort “zuiging” onder de huid in het bindweefsel (facia) de zuiging voelt als vacuüm, dit zorgt dat het bovenste weefsel loskomt en afvalstoffen vrijkomen. Deze worden via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.
De behandeling word ook weer afgesloten met het afstrijken van de blaasmeridiaan.
Mocht ik een paard behandelen die last heeft van verzuring of door een onderliggende ander probleem veel afvalstoffen vast houden en gebaad zijn bij regelmatig een onderhoudend behandelen. Dan kan ik de eigenaar in de vorm van een workshop of privé lessen de gebruikte technieken aanleren. Zo kan de eigenaar het paard zelf blijven ondersteunen.
De Guasha workshop is voor elke paardeneigenaar/verzorger fijn om te doen voor het onderhoud, de ontspanning en gezondheid van het paard.
Ik gebruik Guasha therapie in combinatie met:
- Cranio Sacraal therapie
- Myofasiciale release therapie
- Stretchen en mobiliseren
Ik heb een best uitgebreid pakket aan Guasha opleidingen gedaan, waardoor ik veel kan combineren.
- Myofasiciale release therapie (Myofasciale verbindingslijnen) (Massage Hippique)
- Humane Guasha (Santai Guasha opleidingen)
- Guasha paarden (Human & Horse opleidingen)
- Equine Cranio Touch therapeut Level 2 (Praktijk Natuurlijk Opleidingen)
Tips
Wil je je paard laten behandelen, zorg dan voor een schoon en droog paard.
Bij een behandeling waarbij de rug van het paard behandeld wordt voor spieratrofie mag het paard 3 dagen geen zadel dragen.
Na een behandeling is het raadzaam om 20 minuten met het paard te stappen en is het belangrijk dat het paard toegang heeft tot voldoende drinkwater. Voldoende drinken is nodig om alle afvalstoffen af te voeren.
Extra informatie
Door de druk van het schrapen op de huid ontstaat er een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan alle cellen weer beter kunnen bereiken. De afvalstoffen en toxines worden door het schrapen naar de oppervlakte gebracht en via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.
Guasha werkt in lagen hoe chronischer hoe dieper, dit is humaan mooi te zien doordat de bovenste laag donkerblauw is, dit betekend dat blokkade er al lange tijd zit, door dit regelmatig te behandelen met guasha zie je bij elke behandeling dat de kleur veranderd van donkerblauw, rood, rose en huidskleur en dan is de blokadde opgelost. De onderliggende afvalstoffen komen van de onderste laag naar boven elke keer als het weefstel erboven is vrijgemaakt van afvalstoffen.
Bij paarden zie je natuurlijk door de haren geen verkleuringen maar behandel je door goed te voelen en dat kan met je handen en Guasha schaper. Daarnaast word er ook goed gelet op andere signalen die het paard geeft. De meest voorkomende signalen van verwerking en ontspanning zijn smaken, likken, gapen, briezen, stretchen of uitrekken, ontluchten, mesten en uitschachten. Dit zijn allemaal tekenen dat het paard zowel fysiek als mentaal spanning loslaat.
Dit artikel is gemaakt in samen werking met Yvonne van FitHorse Massage/CranioSacraal/Guasha/Taping
Mijn ervaring met Yvonne
Yvonne ken ik niet alleen van de Guasha behandeling die ze Flame heeft gegeven, maar in het bijzonder vanuit de wedstrijdsport. Yvonne is meerdere malen mee geweest op grote endurance wedstrijden van internationaal niveau.
Daarbij begeleide zij de paarden voordat we op wedstrijd gingen zodat de paarden in optimale conditie waren om te presteren. Tijdens de wedstrijd verwende ze de paarden in de korte pauzes die de paarden krijgen waardoor deze top atleten soepel en los blijven en ook de nazorg mag niet ontbreken.
Mijn ervaring met Yvonne van Fithorse is zeer positief. Hele vrolijke, lieve, gezellige vrouw. Ondanks haar volle schema probeert ze altijd een plekje te vinden om jou en je paard te helpen en is zeer betrokken.
Helaas kan ik met mijn eigen paard geen wedstrijden meer rijden, maar ook hij heeft veel baad bij de behandeling die Yvonne geeft.
Flame krijgt op het moment niet zoveel beweging waardoor de aanwezige afvalstoffen in het lichaam maar moeizaam worden afgevoerd. Hierdoor heeft hij snel last van een te hoge concentratie van afvalstoffen. Dit is uiteraard niet wenselijke en al helemaal niet voor een paard waarvan je wil dat alle energie gaat naar het zo goed mogelijk herstel van zijn blessure.
Daarom heb ik bij Yvonne een workshop gevolgd. Nu kan ik Flame zelf een ondersteunende behandeling geven, wat super handig is en super leuk. En eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk ook fijn dat ik niet iedere week Yvonne hoef te laten komen. Het leven van paardenhoudend Nederland is al duur genoeg.
Bij het samenstellen van dit artikel is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit artikel. Wij stellen ons niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden, onvolkomenheden en/of onvolledigheden in dit artikel.