Gedragstraining

“Ach dat doet hij altijd.” Hoor ik haar nog zeggen, terwijl haar paard paniekerig rondjes om haar heen aan het dansen is. Het water wat uit de tuinslang komt, probeert hij te ontwijken zonder enig oog meer te hebben voor de persoon die hem vast houdt. Dit keer gaat het goed, maar de eigenaresse heeft al menige blauwe plekken en zere tenen aan dit ritueel overgehouden.

Zonde, want dit soort probleemgedrag is heel erg goed op te lossen. Daarnaast is de training ook nog eens ontzettend leuk om te doen en leer je jouw paard nog beter kennen. Waar komt dit gedrag vandaan? Vindt het paard het water echt heel vervelend? Of gaan we er vanuit dat ieder paard dit kan en vergeten we onze paarden te leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor het water wat uit de slang komt?

Niet alleen water wat uit een slang komt, kan eng of onbekend zijn. Ook ‘vliegen’spray, een wormenspuit of iets simpels als een borstel kan door een paard gezien worden als een waar monster, als we vergeten het paard uit te leggen dat het niets is om je over op te winden.

Soms is er iets meer nodig dan een korte les waarin we uitleggen aan het paard dat al die dingen uit de mensenwereld het paard echt niet op gaan eten. Vaak heeft het paard de handeling dan echt als vervelend ervaren, heeft het paard op dat moment niet de juiste begeleiding gekregen en is daardoor bevestigd in zijn angst.

Door de training herprogrammeren we als het ware het gedragspatroon van het paard zodat het water uit de slang niet meer wegrennen betekent, maar een momentje wordt om even stil te staan. Het halster niet is om van weg te lopen, maar nu juist interessant is en iets wordt om op te zoeken.

Niet alleen het paard wordt getraind, ook de eigenaar mag aan het werk. Omdat de eigenaar in het gehele proces mee wordt genomen en ook zelf aan de slag gaat met zijn/haar paard, krijgt de eigenaar alle benodigde handvatten om er voor te zorgen dat het ongewenste gedrag niet meer terug komt.

Kosten gedragstraining

  • 50,- per uur
  • 130,- per dagdeel ( 3 uur )
  • Eerste 15 km gratis daarna 0,30 per km