Are you talking to me ?

Vaak zitten we zo in onze eigen wereld dat we aan de tekenen van ons paard voorbij gaan. En eerlijk is eerlijk, ik heb vroeger ook nooit gedacht van, goh hij is vandaag wel erg druk in zijn orenspel, wat zou dat betekenen. Nooit bij stil gestaan dat hij mij misschien iets probeerde te vertellen. Bij ons was er toen nog vrij veel sprake van eenzijdige communicatie. Ik vertelde wat hij moest doen en hij diende te luisteren.

Tijdens de opleiding tot gedragstrainer van 2Moons ging er een wereld voor mij open. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de taal van het paard. Al die kleine subtiele signalen die zoveel informatie kunnen geven, maar waar ik me al die tijd echt niet bewust van ben geweest.

Signalen

Soms voelen paarden dat zij niet anders kunnen dan zichzelf over te geven aan de eenzijdige vorm van communicatie. Al zo vaak hebben ze geprobeerd ons iets duidelijk te maken en net zo vaak hebben wij het niet gezien of er gewoon niks mee gedaan.

Niet ieder paard legt zich neer bij het lot tot eenzijdige communicatie en als wij niet naar de kleine signalen luisteren dan voelen deze paarden zich genoodzaakt steeds grotere signalen te geven. Deze paarden dwingen ons om naar ze te luisteren door steeds extremer gedrag te vertonen. Gelukkig zoeken steeds meer mensen professionele hulp.

Lezen

Zo stond ik vorige week met een super lief paard bij de trailer die overduidelijk niet van plan was om mee te werken. Het was even een lastig begin, maar toen hij door had dat het in deze training anders gaat, had ik al heel erg snel een heel mee werkend paard. Een paard wat echt zijn best wilde doen, mits ik hem bleef lezen. Het knipperen, het bijten in de touwen, het weg draaien van zijn hoofd. Allemaal signalen die de trainer een schat aan informatie geven.

Parel laat hier duidelijk merken dat de training heel erg veel met hem doet.

Vaak zie ik dat als een paard het moeilijk heeft, hij even het hoofd weg draait. Natuurlijk lijkt het dan alsof hij afleiding zoekt, maar denk eens terug aan het moment dat je in de examenbanken zat. Je al 4 vragen achter elkaar het antwoord niet wist en bij vraag 5 weer ontzettend hard moest nadenken. Wedden dat je daar ook even naar het plafond hebt gekeken of even om je heen hebt gekeken naar de buren of die wel aan het schrijven waren.

De afleiding geeft even rust, rust en ruimte in je hoofd, om als je er weer klaar voor bent er weer helemaal tegen aan te gaan.

Rust

Rust is niet alleen in de fysieke training van je paard van groot belang, maar zeker ook in de mentale training van je paard. Het paard heeft tijd nodig om de gegeven informatie te verwerken. Daarom werk ik vaak een 20 minuten met een paard en kies een mooi moment uit om het paard even 10 minuten pauze te geven.

Daarom krijgt hij alle tijd om alles te verwerken.

Zo kan het paard rustig overdenken wat er allemaal is gebeurd. Het paard is rijkelijk beloond voor al zijn inzet, niemand is boos geworden als het even niet lukte en hij is ook niet opgegeten door een baksmurf of boomkonijn. Nou dan valt het toch best wel mee 🙂

Het geven van pauze op het juiste moment kan er voor zorgen dat het paard grote stappen maakt binnen 1 trainingssessie. Het ene paard heeft vaker rust nodig dan het andere paard. Zeker jonge paarden zitten snel ‘vol’. Maar ook bij paarden waarbij de training ontzettend veel los maakt door dat er een traumatische gebeurtenis aan het gedragsprobleem vooraf is gegaan.

Tijdens de training

Het is leuk dat ik al die signalen kan zien, maar het is nog leuker als jij ze na een training ook herkent. Daarom leg ik tijdens het werken met de paarden heel veel uit over wat ik zie gebeuren bij het paard en waarom ik er dan voor kies om op een bepaalde manier te reageren.

Zo is het bij het bekijken van de signalen heel erg belangrijk dat we niet alleen naar het signaal kijken, maar ook naar de rest van het paard en de omgeving. Zo kan het schudden van het hoofd en de hals gezien worden als het loslaten van spanning, maar als er 100 vliegen op zijn hoofd zitten denk ik toch dat hij ons iets anders probeert te vertellen.

Tweezijdige communicatie

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is, lees je paard. Kijk naar wat je paard allemaal voor signalen geeft. En je hoeft dit echt niet tot in de details te analyseren en alleen nog maar te doen wat je paard wilt. Ik moest vroeger ook naar school, omdat het beter voor je ontwikkeling is. Hadden ze mij toen de keuze gegeven had ik ook liever op de bank met een zak chips mijn favoriete serie gekeken.

Maar kijk gewoon naar je paard en laat je paard merken dat je kijkt, alleen al dat maakt een wereld van verschil.

Tip

Wil je meer weten of al de signalen die je paard geeft. Dan kan ik je echt het boek van Racheal Draaisma aan bevelen.

Liever ervaringen in de praktijk opdoen ? Spreek dan snel een grondwerkles af.

Dit bericht is geplaatst in contact, De Lieve, echt contact, lichaamstaal, paarden, Paardentraining, verwerken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.